2015’te Borsa Ne Olur? Yükselir mi, Düşer mi?

Bist 100 endeksinin 2015’te 72 bin 500 ve 100 bin seviyeleri arasında oldukça volatil hareket etmesi bekleniyor. Bu dönemde yatırımcılara ulaştırma, cam, çimento, perakende sektörlerinde yer alan ve döviz borcu olmayan şirketlerde pozisyon almaları öneriliyor.

Yatırım uzmanları ve analistler 2015‘te ekonominin nasıl bir trend izleyeceği konusunda birçok senaryo tahminleri yapıyor. Ancak ortak kanı 2015’te piyasaları oldukça volatil yani inişli çıkışlı bir süreç beklediği yönünde. Bu yıl olduğu gibi gelecek yıl da olumlu ve olumsuz birçok gelişme yaşanması bekleniyor.

Enflasyon ve cari açıkta gerileme, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) parasal genişleme yolunda atacakları adımlar ile yurtiçinde faizlerde gerileme beklentilerinin endeksi olumlu etkileyeceği düşünülüyor. Öte yandan Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırım riski, Rusya krizinin yayılma ihtimali, Avrupa’da yavaşlama ve deflasyon riski ile Çin’de büyümenin yavaşlama olasılığı piyasaları olumsuz etkileyebilecek olası veriler arasında gösteriliyor.

Bu iki yönlü beklentilere bağlı olarak analistler 2015’te Borsa İstanbul’da hem yukarı yönlü hem de aşağı yönlü risklerin yoğun olduğu bir dönem yaşacanacağını tahmin ediyor. BIST-100 endeksinde  aşağıda 77 bin 500 yukarıda ise çok önemli bir psikolojik seviye olan 100 binlerin olası olduğunu ifade eden analistler, bu geniş aralığa rağmen borsada doğru hareketle her dönemde kazanmanın mümkün olduğunu savunuyor.

Analistlere göre, 2015 yılının sektörleri arasında ulaştırma, cam, bilişim, perakende, çimento, bankacılık, enerji ve sanayi önde olacak. Söz konusu sektör şirketlerinin Borsa İstanbul’da daha hareketli olacağını kaydeden analistler, faizlerdeki olası gerilemeden ve ihracat gelirinden yararlanan otomotiv şirketleri ile ihracat yapan ve önemli net döviz borcu bulunmayan sanayi şirketlerinin  de borsadaki olası yükselişten daha fazla yararlanacağını düşünüyor.

2015 Hisse Önerisi
2015 yılında prim yapması ve kazanç sağlaması beklenen hisseler şöyle: Soda Sanayi AŞ, alBaraka, Gübretaş, Akçansa, Tat, Bagfaş, Tüpraş, Migros, Alarko, Anadolu Cam Sanayi.

Borsa’da Ulaştırma, Bilişim, Perakende ve Çimento Şirketleri Yükselebilir
2015’te Bist-100 endeksi için yukarı yönde hareketin devam etmesi durumunda 2013 Mayıs ayında görülen en yüksek seviye olan 93 bin 400’lerin direnç bölgesi olacağını söyleyen analistler 2015 sonuna doğru küresel çapta tedirginliğin artması durumunda bu yıl üç kere test edilen 76 binlere doğru geri çekilme yaşanabilir diyorlar. Analistlere göre, endeksin 2014 şubat ayı itibariyle başlayan yükseliş trendinin de geçtiği bu bölgenin altında kalması halinde geri çekilme 70 bin bandına kadar devam edebilir. / Borsa Ne Olur?