İşsizlik, işsizlik ödeneği ve iş bulma dendiğinde İŞKUR Türkiye’nin en önemli kurumlarından biri olarak öne çıkıyor. Günümüzde İŞKUR gerek stratejileri gerekse araştırmaları, eğitim projeleri ve meslek edindirme çalışmaları ile işsizlikle mücadelede oldukça önemli bir organ olarak faaliyet gösteriyor. Her yıl binlerce kişi İŞKUR’dan işsizlik ödeneği alıyor, İŞKUR’un meslek edindirme kurslarına katılıyor ve İŞKUR sayesinde iş imkanlarından yararlanma fırsatı buluyor.

Türkiye İş Kurumu İŞKUR İş Sahibi Yapmaya Devam Ediyor

TÜRKİYE İş Kurumu (İŞKUR), “iş ve işçi arayanların” umut kapısı olmaya devam ediyor. 2018’de 1 milyon 247 bin 188 kişinin işe yerleşmesine aracılık eden, 498 bin 934 kişiyi aktif işgücü programlardan yararlandıran İŞKUR, 2019’da daha fazla sayıda vatandaşı iş sahibi yapmak için kolları sıvadı. Aktif işgücü programlarından bu yıl 500 bin kişinin yararlanmasını hedefleyen kurum, her 100 katılımcıdan yaklaşık 92’sinin bir yıldan uzun süredir istihdamda olduğu işbaşı eğitim programlarına ağırlık verecek. Katılımcılara program türüne göre günlük 30 TL ile 85 TL arasında değişen miktarda ödeme yapılacak. İŞKUR, engellilerin kendi işini kurmasına yönelik hibe desteğine 2019’da da devam edecek. Engellilere 50 bin TL’ye kadar hibe desteği verilecek.

Günlük 85 TL’ye Kadar Yevmiye Ödeniyor

İŞKUR aktif işgücü programlarına katılanlara kurs/program bazlı günlük ödemeler yapıyor. Bu kapsamda 2019 asgari ücret artışına istinaden yapılan güncelleme sonrasında işbaşı eğitim programlarında katılımcılara ödenen günlük zaruri gider miktarlarını da revize ettiklerini söyleyen Uzunkaya, “Normal iş arayan statüsündekilerin işbaşı eğitim programına katılmaları durumunda alacakları günlük ödeme miktarı 61,65 TL’den 77,7 TL’ye, öğrenci statüsündekilerin 46,23 TL’den 58,27 TL’ye ve işsizlik ödeneği alanların ise günlük 30,82
TL’den 38,85 TL’ye yükselttik. Geleceğin mesleklerinde düzenlenen işbaşı eğitim programlarında ise katılımcılara günlük 85 TL’lik ödeme yapıyoruz” dedi. Mesleki eğitim kurslarında kursiyerlere 2019’da kurs/program türüne göre 30 ile 85 TL tutarlarında günlük ödeme yaptıklarını vurgulayan Uzunkaya, mesleki eğitim kurslarını ağırlıklı olarak en az yüzde 50 istihdam garantili kurslar şeklinde düzenlediklerini belirtti. Ayrıca kamu kurum/kuruluşlarıyla istihdam garantisiz kurslar da açtıklarını dile getiren Uzunkaya, “İşbaşı eğitim programlarının tümünde ise en az yüzde 50 istihdam garantisi şartı arıyoruz” dedi.

Diploma Değil Beceri Kazandırıyor

2018 yılında gerçekleştirdikleri işgücü piyasası araştırması sonuçlarına göre her 10 işverenden birin de açık iş bulunduğunu söyleyen Uzunkaya, bu işyerlerinde 2 bin 37 farklı meslekte 469 bin 919 kişilik açık iş tespit ettiklerini belirtti. 20 ve daha fazla istihdamlı işyerlerinde ise yaklaşık olarak her dört işyerinden birinde açık iş bulunduğunu, her üç açık işten birinin ise imalat sektöründe olduğunu belirlediklerini vurgulayan Uzunkaya, “Araştırma sonuçlarından çıkan sonuçlardan birisi ise; işverenler işgücü temininde güçlük çekme sebepleri arasında işgücünün yüzde 73.6’sında mesleki beceri eksikliğine vurgu yapıyor. İşverenler açık işlerinin yüzde 40.6’sında herhangi bir eğitim düzeyi aramadığını belirterek mesleki bilgi ve niteliğin önemine dikkat çekiyor. Bu araştırmalarımız işverenlerimizin diploma değil, aslında işi yapabilecek yetkinlikte işgücü aradıklarını ortaya koyuyor” dedi.

Araştırmalar Tüm Türkiye İçin Rehber

İşgücü piyasası araştırmaları ile işverenlerin meslek düzeyindeki ihtiyaçlarını eğitim ve beceri seviyesinde belirlediklerini dile getiren Uzunkaya, böylelikle mesleki eğitim kurslarından üniversitelere kadar hangi alanların ve hangi bölümlerin açılacağı noktasında bu araştırmalar ile Türkiye’ye rehber olduklarını kaydetti.